• presentacio
 • presentacio
 • P1650700---Cpia
 • presentacio
 • presentacio
 • presentacio
 • presentacio
 • presentacio
 • presentacio
 • presentacio
 • esquerda
 • presentacio

45a campanya d'excavacions a l'Esquerda

Del 27 d'agost al 4 de setembre s'ha portat a terme la campanya programada d'excavacions al Jaciment Arqueològic de l'Esquerda. Dos equips han treballat un altre cop, amb certa normalitat, al sector ibèric i al medieval. L'excavació ha estat dirigida pels Drs. Imma Ollich, Montserrat de Rocafiguera i Albert Pratdesaba. S'ha continuat excavant la casa 3 del sector ibèric per tal d'entendre la llar de foc central que ja s'havia trobat l'any 2020, amb la sorpresa que a sota n'hi havia una altra, just al mateix lloc. També s'ha treballat per localitzar la cara interna de la muralla ibèrica en la zona propera a la casa 2.

A la zona medieval s'ha posat al descobert una part del que serà la casa 57. Aquesta estructura està situada prop de l'església i pels materials recuperats la cronologia se situa en el segle XIII o inicis del XIV. Pels nivells d'incendi i destrucció tot fa pensar que correspon a la darrera fase d'ocupació i podria coincidir amb la destrucció del 1314.

Acaba la primera tanda d'excavacions al Jaciment Arqueològic de l'Esquerda

Com és habitual a finals de juny i començaments de juliol, els alumnes de l’assignatura Pràctiques I i II del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona han pogut tornar al jaciment de l’Esquerda després d’un any d’absència a causa de la COVID-19. Recordem que durant el 2020 l’activitat universitària es va haver de fer telemàticament amb la qual cosa aquesta assignatura va perdre la seva presencialitat  i per tant, el treball de camp.

La campanya arqueològica s’ha realitzat entre els dies 28 de juny i 9 de juliol, amb dos grups bombolla que han treballat en setmanes diferents seguint la normativa de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i compten amb el permís de la Generalitat de Catalunya. El grup ha estat dirigit per la professora Esther Travé, i per la Dra. Imma Ollich i el Dr. Albert Pratdesaba.

Els treballs s’han centrat al sector medieval, concretament a la zona d’hàbitat al sud de l’església de Sant Pere. Els estudiants han excavat els nivells d’enderroc d’un habitatge que hauria estat destruït al segle XIV, tal i com evidencien els materials arqueològics que s’han pogut recuperar. Es preveu la continuació de l’excavació durant el proper mes d’agost per tal d’aprofundir en el coneixement d’aquest sector, com també de la zona ibèrica del jaciment.

En aquest sentit entre el 23 d’agost i el 4 de setembre es portarà a terme la 45a campanya d’excavacions al jaciment.

CAP DE SETMANA ARQUEOLÒGIC PER LES JORNADES EUROPEES D'ARQUEOLOGIA

Durant aquest cap de setmana tenen lloc les Jornades Europees d'Arqueologia. A l'Esquerda la Fundació o el Museu ofereixen diverses activitats:

Jornada de portes obertes al Museu els dies 19 i 20 de juny (horari: 10.30 a 13.30).

Visita comentada al castell de Savallana. Dissabte 19 de juny, a les 18.30 h. Punt de trobada: aparcament de la Finca de Salou. Amb inscripció prèvia al tel: 93 8540271.o per correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Taller familiar sobre la torre de guita experimental. Diumenge 20 de juny, a les 11 del matí. Amb inscripció prèvia al tel: 93 8540271.o per correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Visita comentada al Casol de Puigcastellet i al Dolmen del camell. Diumenge 20 de juny, a les 9.30. Punt de trobada: Plaça Verdaguer de Folgueroles. Inscripcions al 938540271 o bé al telèfon del Centre d'Informació de Folgueroles  938122229 o per correu electrònic:Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Visita virtual a través de la nostra web

A la nostra web també hi trobareu una visita virtual al jaciment arqueològic de l'Esquerda. Sense moure'us de casa o de l'escola podreu fer una visita complerta al jaciment, gaudint dels millors guies, l'arqueòloga Júlia i l'arqueòleg Martí. 

Un nou recurs també per a l'escola. Podreu preparar la visita abans de venir-nos a veure o bé quan ja sigueu un altre cop a classe per reforçar el que s'ha vist.

Desitgem que sigui molt útil.